Recent, trei elevi de la Colegiul National Jean Monnet din Ploiesti au fost desemnati castigatori ai competitiei de idei de inovare sociala Social Innovation Relay.
NEO Team a propus ca solutie la problema absenteismului si abandonului scolar infiintarea unei companii de servicii de telecomunicatii care sa le ofere suport financiar elevilor cu situatie materiala deficitara, printr-un sistem de donatii simplu: fiecare ora pe care un abonat o va consuma vorbind la telefon se va converti intr-o zi petrecuta la scoala de un copil care nu si-a putut termina studiile.
Ei si-au prezentat online proiectul in fata juriului alaturi de elevi din alte 9 echipe din tara, in cadrul finalei nationale a competitiei Social Innovation Relay (SIR), organizata pentru al patrulea an consecutiv de Junior Achievement in parteneriat cu HP.
Concursul SIR ii provoaca pe elevii de liceu sa dezvolte concepte inovative de afaceri pentru a rezolva probleme sociale actuale, iar cele 10 echipe finaliste au trecut prin mai multe etape de evaluare, dezvoltare a propunerilor de proiect si mentorat cu sprijinul si implicarea consultantilor voluntari HP.
Echipa castigatoare va fi premiata in cadrul Galei Business Hall of Fame, organizata pe 28 mai la Ateneul Roman din Bucuresti, eveniment prin care sunt recunoscute si premiate cele mai bune exemple de parteneriat educational public-privat. De asemenea, NEO Team va reprezenta Romania la finala globala Social Innovation Relay, care se va derula online pe 8 iulie, alaturi de participanti din alte 18 tari.
Echipele clasate pe locurile II si III in competitie, reprezentand doua licee din Ploiesti si Piatra-Neamt (The Dream Builders, Colegiul National Al. I. Cuza si Meritam o sansa!, Colegiul National de Informatica) au luat in calcul probleme relevante din comunitatile lor, care ii vizeaza pe tineri si au propus ca solutii: organizarea de ateliere interactive pentru materiile principale studiate de elevi la scoala, sustinute de profesionisti, care sa ii ajute sa dobandeasca o experienta practica dupa finalizarea studiilor, respectiv, crearea unui program de after-school personalizat pentru copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.
Competitia Social Innovation Relay face parte dintr-un program educational mai amplu, care implica elevi din 18 tari de pe 4 continente si este bazat pe trei componente practice de invatare: quiz si obtinerea de catre elevi a Certificatului de cunostinte in domeniul inovarii sociale; studii de caz pe tema inovarii si antreprenoriatului social; competitie si mentorat online oferit de consultantii HP.
Astfel, prin participarea la acest program, elevii au sansa sa isi exerseze si aplice cunostintele deja dobandite in domeniul antreprenoriatului, sa invete lucruri noi despre problemele si inovatiile sociale si sa isi dezvolte mai multe tipuri de abilitati, cum ar fi cele de: lucru in echipa, prezentare si comunicare, gandire creativa, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, utilizarea noilor tehnologii. (A.D.).